perjantai 2. syyskuuta 2016

Liimausta ja ovenkahvoja


Alkuviikosta harjakorkeuteen noussut projektini on edennyt lopulliseen kokoamisvaiheeseen. Kokoaminen on tehtävä vaiheittain ja kieli keskellä suuta, sillä väärä kokoamisjärjestys voi johtaa tilanteeseen, jossa jokin olennainen asia muodostuu mahdottomaksi toteuttaa. Järjestykseen vaikuttavat mm. seuraavat seikat:

  • ovien salpojen vastakappaleet on kiinnitettävä ennen kattoa
  • ovet on sovitettava vasta, kun seinät ovat paikallaan
  • kattoa ei saa liimata kiinni ennen kuin ovet ovat paikallaan

Projektin vaikeusastetta nostaa pyrkimys tehdä puusta kaikki, mikä on mahdollista tehdä puusta, ja vähän enemmänkin. Ovien saranat ovat puutappeja. Ovien kahvat ovat puusta veistetyt. Kahvojen - jotka kääntyvät - akselit ovat puutappeja. Kahvojen akselien toisessa päässä olevat salvat ovat puuta, samoin niiden vastakappaleet seinien sisäpuolella. Muovikuorisia magneettisalpoja tai vastaavia hirvityksiä ei tässä projektissa hyödynnetä.

Kokoamisvaihe osuu sikäli hyvään kohtaan, että muilla ei ole juurikaan liimattavaa samaan aikaan. Saan siis rauhassa valloittaa liimauskiskot ja omia itselleni kaikki parhaat puristimet. Niiden ja puristuksessa apuna käytettävien lautojen takaa itse asia ei paljoa erotukaan.


Oma jännityksensä liittyy ovien salpojen vastakappaleiden liimaukseen. Ne kun on liimattava ennen kuin katto kiinnitetään paikalleen, ja ennen katon lopullista kiinnittämistä ovien ja niiden salpojen tarkka sijainti on työläs hahmottaa. Jännitystä lievittää se tosiasia, että vastakappaleiden kiinnitys tapahtuu seinien sisäpuolelle, joten jos tyrin sen, pystyn purkamaan ja tekemään homman uudelleen ilman, että tuhoaisin samalla ulospäin näkyviä pintoja.


Hitaasti ja tarkasti työskentelemällä homma onnistuu. Ovet asettuvat paikalleen juuri niin kuin olen suunnitellut. Ylä- ja alareunaan jää juuri oikean suuruinen rako - sen leveyden määrittää saranoissa käyttämieni aluslevyjen paksuus.


Salvan vastakappale voisi olla pienempikin, mutta koska se ja salpa ovat puuta, ja ne kuluvat käytössä, päädyin tekemään osat melko suurikokoisiksi. 


Kun ovi on kokonaan auki, näkyy salvassa ruuvin kanta. Nämä ruuvit mahdollistavat kahva-salpa -kokonaisuuden avaamisen siinä tapauksessa, että jompikumpi rikkoutuu ja joudun tekemään uuden. 

Ruuvit ja puutappien yhteydessä käyttämäni aluslevyt ovat tämän häkkyrän ainoat metalliosat. Muovia tässä ei ole lainkaan. Puutapit ovat pyökkiä ja kaikki muut puuosat koivua. 

Vielä tämä ei ole valmis: kuvissa näkyvä katto on liimattava kiinni ja sen yläpuoliset rakenteet samoin. Niidenkin liimaus on tehtävä vaiheittain, joten vielä tämän kanssa menee useampi päivä. Jäljellä oleva työmäärä on kuitenkin pieni eli loppusuoralla ollaan.

2 kommenttia:

  1. Kiintoisaa sitten nähdä lopputulos. Tarkkaa työtä

    VastaaPoista
  2. Hyvää yritetään, mutta jos sattuu priimaa tulemaan, niin ei sekään haittaa :)

    VastaaPoista