tiistai 30. elokuuta 2016

Harmaa tuoli saapui verstaaseen


Tässä se nyt on: ensimmäinen oikea entisöintiprojektini. Tai oikea ja oikea... harjoitustyöhän tämäkin on. Mutta se tehdään kuin se olisi oikea entisöintityö. Siinä sivussa olisi tarkoitus oppia kaikenlaista. Tai siis vastoinpäin: oppiminenhan se nyt on se kaikkein tärkein asia, jonka takia kaikki muu tehdään.

Ihkaensimmäinen työvaihe on työkohteen dokumentointi. Otin paljon kuvia, mittasin kaiken mahdollisen ja kirjasin tiedot talteen. Selkänojasta puuttuu yksi pystyrima. Likimain jokainen liitos irvistää. Pinta on naarmuinen ja kolhuinen. Yksi jaloista on puoliksi poikki. Koko tuoli on vino - aivan sama, mistä suunnsta katsoo. Tämä johtuu siitä, että tuolin jokainen jalka on eripituinen. Lyhin jalka on oikealla edessä ja pisin vasemmalla takana - niiden pituusero on seitsemän millimetriä. Lisäksi jalkoja yhdistävät poikkipuut on kiinnitetty joka jalkaan eri kohdassa - näiden välinen suurin korkeusero on peräti yksitoista millimetriä. Näin niin kuin muutamia mainitakseni.

Läheskään kaikkea en ole tästä vielä tutkinut ja dokumentoinut. Montako maalikerrosta tästä löytyy ja minkä värisiä ne ovat? Miten tuoli on koottu? Mitä puulajeja siinä on käytetty? Ja niin edelleen. Ehkä piirrän vielä kuviakin tekstin ja valokuvien tueksi - sitäkin olisi asiallista harjoitella.

Jos ensimmäistä harjoitustyötä on ollut kiva tehdä, niin tämä se vasta hienoa on! Olen aivan täpinöissäni. Sen verran pitää kuitenkin malttaa jarrutella, että ensimmäinen projekti on vielä vähän kesken ja se täytyy tehdä valmiiksi. Tällä hetkellä se odottelee osina pintakäsittelyhuoneen orsilla toista kerrosta puuvahaa, ja kun se on kuiva, alkaa kokoaminen. 

Vasta sen jälkeen voi keskittyä kunnolla tähän uuteen projektiin.


2 kommenttia:

  1. kiinnostava projekti! En kuvasta näe, että onko tuolia "korjattu" jossakin vaiheessa nauloin tai puutapein. Olen monesti nähnyt sellaisia, naulakorjaukset varsinkin on lyöty sangen ronskein ottein

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on molempia. Nähdäkseni puutapit ovat alkuperäisiä, mutta nauloja on mäiskitty vahvikkeeksi vähän sinne sun tänne.

      Poista