keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Entisöinnin jälkeen myyntiin: piianpeili


Tuoliprojekti on, kuten pari päivää sitten kirjoitin, jo loppusuoralla, joten olen ottanut pari uutta projektia työn alle. Niistä toinen on piianpeili eli yhdestä laatikosta ja peilistä muodostuva kokonaisuus. Kuten otsikkokuvasta näkyy, on peili alkuvaiheessa murheellisessa kunnossa: peili kehyksineen puuttuu, samoin toinen peilin tukipuista. Lisäksi laatikon vedin on katkennut irtipoikki ja laatikon taustalla oleva takalevy puuttuu. Lisäksi pöytälevy ja sitä vastaava pohjalevy on reunoista halki. Tässä on siis mukavasti tekemistä. 

Itselläni ei ole piianpeilille käyttöä, joten entisöinnin jälkeen myyn tämän. Jos haluat ostaa tämän, ota yhteyttä. Pintakäsittelyksi tähän on tarkoitus laittaa maali, mutta maalin värisävyn päättää ostaja.

Tämän kohteen entisöinti on siis jo menossa. Korjaamisen helpottamiseksi olen purkanut hökötyksen osiin ja poistanut pinnassa olleen, pahoin kuluneen lakan. Purkuvaiheessa selvisi, että olemassa oleva peilin pystytuki on jotain eksoottista puulajia, jota ei ole saatu tunnistettua. Puuttuvat osat valmistan männystä, jota kaikki muut osat tässä ovat.


Pöytä- ja pohjalevyn halkeamat korjaan liimaamalla halkeamiin uutta puuta.


Hionnan jälkeen paikattu kohta on tarkasti muun pinnan tasalla eikä tule erottumaan maalatusta pinnasta lainkaan.


Peilin pystytuen valmistan oksattomasta mäntylaudasta. Ensin sahaan sen suunnilleen muotoon vannesahalla...


... ja huolellisen käsinhionnan jälkeen tuki on riittävällä tarkkuudella saman muotoinen kuin alkuperäinen. Kuten kuvasta näkyy, on mänty selvästi erisävyistä kuin alkuperäisessä osassa käytetty, tunnistamattomaksi jäänyt puulaji. Tämän vuoksi pidän maalausta tarkoituksenmukaisena pintakäsittelynä, vaikka kohde on alun perin ollut lakattu. Tässä siis hieman poikkean omista periaatteistani, mutta näin opiskeluaikaisen harjoitustyön kohdalla se sallittaneen. Maalaus on kuitenkin yleisesti käytetty pintakäsittely piianpeileissä, joten ei tässä pahasti metsään mennä.

2 kommenttia:

 1. Oletko myynyt piianpeilin jo?
  t.Carita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   En ole myynyt vielä. Se odottelee edelleen ostajaa ja on tällä hetkellä pohjamaalattuna. Ostaja saa siis päättää värin.

   Yst. terv. Tapani

   Poista