lauantai 12. marraskuuta 2016

Nauloja, nauloja, enemmän nauloja


Kuka vielä muistaa Sirkus Papukaijan fakiiri Kronblomin? Hänen lanseeraamansa taikasanat "suolaa, suolaa, enemmän suolaa" tulivat mieleen, kun rupesin purkamaan pientä ruskeaa tuolia. Siinä kun on käytetty nauloja, nauloja, enemmän nauloja. Tosin ei tekovaiheessa, vaan vasta myöhemmin, kun iän myötä hapertuneita liitoksia on haluttu vahvistaa.

Tämä tuoli on peräisin todennäköisesti 1800-luvun loppupuolelta ja sitä valmistettaessa liitokset on tehty jollain eläinliimalla, ehkä luuliimalla. Luuliima on siitä hauskaa ainetta, että se on kovettumisen jälkeen pehmennettävissä lämmittämällä, jolloin liimasaumat saadaan auki osia rikkomatta. Tässä tuolissa ei ollut tarvetta lämmitykseen, sillä tuoliin vuosikymmenten aikana kohdistuneet rasitukset - mm. kosteus - ovat tehneet tehtävänsä ja liimaukset ovat matkan varrella monin paikoin irronneet. Ilmeisesti tuolin aiemmilla omistajilla ei ole ollut sopivaa liimaa käden ulottuvilla, koska korjaukset on tehty toisin.

Jos vasara on ainoa työkalu, niin kaikki ongelmat näyttävät nauloilta. Näin on käynyt tämän tuolin kohdalla. Surullisin kohtalo on ollut tuolin oikean etujalan liitoksella. Kun se on löystynyt, siihen on lyöty naula. Varmistukseksi on lyöty toinen naula. Ehkä kolmaskin.

Hyvin kuivunut puu on tällaisesta kohtelusta pahoittanut mielensä ja haljennut. Halkeillutta puuta on pitänyt vahvistaa. On lyöty lisää nauloja. Ja taas puu on haljennut lisää. Ja taas on lyöty lisää nauloja. Yksi ruuvikin sinne on saatu kierrettyä.

Nyt, kun tuoli on entisöitävänä, täytyy naulat ja ruuvi irrottaa, jotta saan kovia kokeneen jalan irti ja voin korjata sen. Jalan halkeillut yläosa on mitä suurimmassa määrin entinen; siitä ei ehjää saa liimaamalla. Aiempien projektien yhteydessä olen saanut paljon harjoitusta naulojen irrotuksessa, joten tällä kertaa on alusta asti selvää, kenen määräämään tahtiin työ edistyy.

Nauloja tästä yhdestä nurkasta löytyy kaikkiaan seitsemäntoista (17!) kappaletta. Ja se yksi ruuvi. Mutta jo parin tunnin työskentelyn jälkeen ne ovat kaikki irti. Meiltähän tämä käy!


2 kommenttia:

  1. Nauloilla korjattuja tuoleja on osunut kohdalle, mutta tuo 17 on jo huikea määrä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on - varsinkin, kun ottaa huomioon, että tässä oli vasta yhden jalan kiinnityskohta :)

      Poista