lauantai 19. marraskuuta 2016

Kunnolla tehty hartialaudan korjaus


No nyt se on niin kuin pitää. Kyseessä on siis vanhan tuolin korjaus, jonka ensin tein väärin ja sitten oikein. Tästä homma voi sitten jatkua taas käsikirjoituksen mukaan. Seuraava homma tämän tuolin kanssa on takajalkojen yläosien korjaus - ne kun ovat molemmilta puolilta lohkeilleet niin, että hartialauta on pysynyt kiinni vain muutamalla naulalla.

Tässä pääsenkin tekemään taas jotain aivan aiemmin harjoittelematonta: nyt käytettävissä ei ole ehjää mallikappaletta, josta voisin kopioida muodon korjauspalaan. Todennäköisesti tämä on vaikein korjaus, mitä olen tähän mennessä ryhtynyt tekemään. Tämän osuuden käsikirjoitus on seuraava:

  1. Piirrän paperille kuvan muodosta, jonka arvelen puussa olleen silloin, kun tuoli on ehjä.
  2. Suunnittelen, mistä kohdasta katkaisen korjattavat jalat. Tavoitteena on paitsi tehdä liitoksista mahdollisimman kestävät, myös säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäistä puuta. Tästä syystä liitokset tulevat jaloissa eri kohtiin.
  3. Valmistan korjauspalat - tällä kertaa oikeasta puulajista! - ja liimaan ne paikalleen.
  4. Työstän korjauspalat oikeaan muotoon. Työstettävänä on nyt paitsi kaareva ulkopinta, myös ura, johon hartialauta kiinnittyy. Lisäksi asiaan vaikuttaa vaatimus symmetrisyydestä. Se ei saa kuitenkaan mennä liiallisuuksiin, sillä hartialauta ei ole täysin symmetrinen. 

Minähän pidän haasteista, joten tästä voi tulla hauskaa. Joko minulle tai blogini lukijoille, toivottavasti molemmille!




2 kommenttia:

  1. Jään kiinnostuksella odottamaan, miten käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli ensimmäinen jännä paikka, kun sahasin vaurioituneen kohdan pois toisesta takajalasta. Tämän jälkeen ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä korjauspala. Vaikka sahatun osan saisikin kiinnitettyä takaisin, on siinä jo menetetty peruuttamattomalla tavalla parin millin verran puuta: vannesahan terä syö puolitoista milliä ja sahauskohdan sileäksi hionta vielä vähintään puoli milliä.

      Poista