lauantai 4. marraskuuta 2017

Mittatilaustyö alkaa suunnittelusta


Huonekalujen entisöinnin ja kunnostuksen lisäksi valmistan tuotteita mittatilaustyönä. Tällaiset projektit voivat olla joko olemassa olevan tuotteen rekonstruktion valmistamista tai täysin uniikin tuotteen valmistamista.

Rekonstruktio

Rekonstruktiolla tarkoitetaan identtisen kaksoiskappaleen valmistamista olemassaolevasta tuotteesta. Yksi esimerkki tällaisesta projektista on Talonpoikaistuolin valmistus. Siinä lähtökohtana oli viidestä tuolista muodostuva sarja, johon tarvittiin yksi tuoli lisää. Tätä projektia olen esitellyt sekä tässä blogissa (mm. täällä ja täällä) että toiminimeni sivulla.

Uniikkituote

Tässä vaihtoehdossa valmistetaan tuote, jollaista ei voi kaupasta ostaa. Kyse voi olla tilanteesta, jossa tarvitaan huonekalu, jollaisia kyllä olisi olemassa, mutta ei sopivan kokoisina tai muutoin kaikilta yksityiskohdiltaan asiakkaan tarpeisiin sopivana. Tai sitten tarvitaan tuote, jollaista ei kertakaikkiaan ole saatavilla mistään minkäänlaisena versiona.

Minulla on nyt työn alla projekti, jonka lopputuloksena on asiakkaan tarpeisiin täydellisesti sopiva astiahylly. Tässä asiakas ei löytänyt mistään sellaista hyllyä, jonka mitoitus sopisi käyttökohteeseen. Tällaisessa projektissa on tärkeää selvittää aluksi, mitä asiakas tarkalleen haluaa.

Nykyään tällainen selvittäminen on helppoa. Netistä voidaan etsiä kuvia suunnilleen oikean näköisistä tuotteista ja antaa tekijälle toimeksianto tyyliin "tee muuten samanlainen, mutta vähän erilainen". Sen jälkeen sitten neuvotellaan siitä, millä tavoin erilainen sen valmistettavan tuotteen pitää olla. Tässä vaiheessa tuotteesta laaditaan mittapiirrokset. Niitä täydennetään sanallisilla selityksillä mm. materiaalista ja pintakäsittelystä. Näin saadaan asiakkaan toiveet dokumentoiduksi eikä tulkinnanvaraisuuksia jää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti