torstai 29. syyskuuta 2016

Polvivamma ja sen hoito


Plagiaattijakkarani jaloista yhdessä on pari häijyn näköistä vammaa. Jakkaran aiempi omistaja on käyttänyt sitä sahaustukena ja huolimattomuuden seurauksena saha on rouhaissut jakkaran polveen yhden pienen ja yhden ison kolon. Vammat eivät ole niin vakavia, että joutuisin turvautumaan amputaatioon ja uuden raajan rakentamiseen. Nyt selvitään pienimuotoisella polvikirurgialla.


Ensin riisutaan. Jalan pinnassa on vähemmän kauniisti sivelty valkoinen maalikerros, jonka poistamisen jälkeen vamman laajuus on hyvin nähtävissä. Vammautunut kohta poistetaan, joten sitä ei ole tarpeen puhdistaa.


Otan jakkaran mukaan ja menen tervehtimään ystävääni nauhahiomakonetta. Muistattehan: se kaveri, jota vähän pelkään. Se on äänekäs ja sikäli ikävä luonteeltaan, että se mielellään satuttaa ihmisiä, jotka tulevat liian lähelle. Nyt lähestyn konetta varovasti ja annan jakkaran hoitaa kaikkein läheisimmän kanssakäymisen. Parasta tässä nauhahiomakoneessa on se, että nauhan alla on tasainen tuki, joten kun hiottavan kappaleen painaa varovasti nauhaa vasten, syntyy kaunis, tasapohjainen hiontajälki.


Tähän tasaiseksi hiottuun kohtaan on helppo liimata korjauspala, jonka olen valmistellut sen kokoiseksi ja muotoiseksi, että se varmasti täyttää poistetun kohdan. Korjauspalan ei tarvitsisi olla noin íso, mutta koska olen sahannut sen muotoon vannesahalla, se ei voi olla kovin pieni. Vannesahalla on tietty raja, jota pienempää palasta se ei suostu sahaamaan. Jos tämä minimi ei täyty puunkappaleesta, otetaan jatko sahaajan sormenpäistä.


Liimauksen kovetuttua ryhdyn muotoilemaan korjauspalaa. Ensiksi sahaan sen japaninsahalla likimain oikeaan muotoon, sitten jatkan pienellä höylällä, ja lopuksi hion kolmen eri karkeusasteen hiomapapereilla, kunnes olen lopputulokseen tyytyväinen.


Tämän ja samassa polvessa olevan toisen vamman korjaus onnistuu niin hyvin, että korjausta ei juurikaan erottaisi läpikuultavan pintakäsittelyn läpi. Olen kuitenkin päättänyt jo projektin alussa, että tämän jakkaran jalat maalataan, ja tässä päätöksessä pysyn. Siksi otan korjatusta jalasta vielä toisenkin kuvan, koska jo huomenna tämä ihanuus peittyy pohjamaalin alle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti