perjantai 9. joulukuuta 2016

Valmistin tuolin


Tällä kanavalla on ollut vähän aikaa hiljaista, kun olen päivittänyt retkeilyblogiani viime aikojen kävelytempauksistani - ensin kävelin marraskuun lopulla yhtenä lauantaina 35 kilometriä ja sitten joulukuun puolella itsenäisyyspäivän aattona pistin vähän paremmaksi 42 kilometrin mittaisella päiväretkellä. Molemmista retkistä on tekstikertomuksen lisäksi myös filmit olemassa; ne löydät Vimeo-sivultani.

Koulussa olen kyllä ahkeroinut, vaikka en ole siitä ehtinyt täällä raportoida. Minulla on koko ajan useita projekteja menossa, ja yhden tärkeän asian olen taas saanut valmiiksikin. Olen valmistanut tuolin. Siis ihan alusta asti.

Yksi osa huonekaluentisöijän ammattitaitoa on uusien huonekalujen valmistus. Saattaahan eteen tulla esimerkiksi tilanne, jossa asiakkaalla on vanha, huonokuntoinen huonekalu, jonka hän haluaisi kunnostuttaa voidakseen käyttää sitä, mutta huonekalu on jo niin huonokuntoinen, että sen käyttökuntoon saattaminen edellyttäisi korjauksia, jotka ovat liian suuria ollakseen tarkoituksenmukaisia. Silloin kannattaa harkita kaksoiskappaleen valmistamista, ja alkuperäinen voidaan säilyttää siinä kunnossa, jossa se on. Voihan sellaisella huonekalulla olla esimerkiksi tunnearvoa, tai se voi olla kulttuurihistoriallisesti merkittävä esine, joka olisi syytä museoida tai muutoin säilyttää muuttamattomana.

Tämän tuolin kohdalla lähtötilanne oli toinen: meillä oli kotona ennestään viisi samanlaista talonpoikaistuolia, eli ruokapöydän ympäriltä puuttui yksi. Päätimme ratkaista tilanteen siten, että minä valmistan yhden tuolin lisää ja loput kunnostetaan.

Rekostruktiota varten vien yhden alkuperäisistä tuoleista verstaalle. Otan siitä mitat, tarkistan käytetyn puulajin – tässä tapauksessa se on mänty – ja valitsen puuvarastosta hyvän, oksattoman lankun materiaaliksi.


Valmistan osat yksitellen tai pareittain – monia osia on tuolissa kaksi samanlaista – ja vertaan niitä alkuperäiskappaleen vastaaviin osiin. Joitakin kohtia olisi mahdollista valmistaa toisin, mutta tässä projektissa muutoksiin ei lähdetä. Uudesta tuolista tulee rakenteeltaan täsmälleen samanlainen kuin alkuperäiset tuolit.


Tekijälle koittaa ensimmäinen juhlahetki, kun kaikki osat ovat valmiit ja kokonaisuutta pääsee ensimmäisen kerran sovittamaan. Projekti ei toki ole vielä läheskään valmis, sillä tämän jälkeen edessä on vielä tuolin varsinainen kokoaminen sekä pintakäsittely.

Pintakäsittelyn teen tässä projektissa liuotinohenteisella kalustemaalilla, jonka sävy poikkeaa alkuperäisten tuolien väristä huomattavasti. Jatkoprojektina tälle onkin edessä sarjan muiden tuolien pintakäsittelyn uusiminen, ja lopputuloksena olohuoneessa on täydellinen kuuden samanvärisen tuolin sarja.

2 kommenttia: